South End Revival

A social and politically active couple relocated their family to a downtown historic neighborhood in order to be closer to the action of the city.  The location was ideal, yet the four bedroom home required a renovation to accommodate the needs of their growing family.  The house, built in 1870, is a typical Greek Revival style building with a sizeable back yard that overlooks the South Mill Pond.

Renovation began with the demolition of a poorly insulated addition to the rear of the house. Keeping the existing footprint, the rebuilt addition now includes a new ¾ bathroom  and the relocated mudroom has a bench and cubbies and is bright and cheery. The former mudroom was transformed into a dining room that easily seats 12 flooded with natural light from new, grand windows. Open to the dining room, a modified kitchen layout includes a new peninsula along with replaced windows, more appropriate to design of the home, above the kitchen sink.

The second floor modification reworked the Master Bedroom to make better use of the space with an improved layout. An outdoor deck off of the Master Bedroom along with a new laundry room off of the common hallway are two more amenities gained in the modified floor plan.

 

To the rear of the house, an added deck with a carport below provides easy access from the first floor living areas to outside. The hustle and bustle of an active family easily spills out on the deck with a wonderful view of the backyard and Mill Pond beyond. The carport features sliding doors on all sides which allows access to all the games and toys there and a few more feet are gained for play.

**Winner of the 2017 New Hampshire Home Magazine Excellence in Remodeling/Renovation Design Award

**Winner of the 2017 New Hampshire Home Magazine Home of the Year Award


Key Consultants:

  • Contractor: MDB Design Build
  • Interior Design: Amy Dutton

Photography:

  • Greg West
©2017. DeStefano Architects. All rights reserved.